2021.04.19.
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 425
· Legújabb tag: szandiikaa98
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2011.03.26.
hali, segitseg kene,valaki megtudna mondani Kistárkány református templomban miért van Árpád fejedelem szobra?meg Tárkány-t miért hivják Tárkánynak?-szlová
kiai Tárkányrol van szó, tör

likeseks
2011.01.12.
Sziasztok,van itt valaki?

tomi
2010.07.20.
Az albumokhoz a mai hivatalos nevek is kellenének

tomi
2010.07.20.
Egyetértek Bugival . A sok szenilis nyugdíjas tanár akik 30 éve ugyanazt tanítják nem engedik a fiatalokat érvényesulni.Aztán
gyermekeink lássák kárát. Shock

2010.06.24.
Allitolag: Jegyeket arulnak a kornyezo falvak kozseghazain, Agcsernyon a vasutallomason, Helmecen a konyvesben, valamelyik informatikai uzletben(var asszem ebbol helmecen epp 1 van)

Archívum
Honnan vagytok
Szavazás
Más oldal tartalmát hogyan jelenítsük meg?

Csak a tartalomra mutató link beillesztésével
Csak a tartalomra mutató link beillesztésével
33% [2 Szavazat]

A tartalom teljes beillesztésével
A tartalom teljes beillesztésével
33% [2 Szavazat]

A tartalom egy részének beillesztése, majd link csatolása
A tartalom egy részének beillesztése, majd link csatolása
17% [1 Szavazat]

Mindenki ahogy neki tetszik
Mindenki ahogy neki tetszik
17% [1 Szavazat]

Szavazatok: 6
Szavazáshoz be kell jelentkezni
Elindult: 2009.09.16.

Archívum
Hozzászólások
 Téma nyomtatása
Zoboralja iskolái
bg
Országszerte folynak az iskolai beíratások , és nem mondhatnám, hogy örülhetünk az eredményeknek.
Egy felmérés szerint a magyar gyerekek 19%-a szlovák alapiskolában tanul (Új Szó, 2001. március 23.-Dolník Erzsébet), Zoboralján ez 36,36%! E kimutatás szerint a magyar nemzetiségű óvodás gyermekek 87,62%-a jár szlovák állami óvodába Zoboralján!
Az 1999/2000-es tanévben 461, a 2004/2005-ös tanévben már csak kb. 330 magyar alapiskolás diákunk volt, és a csökkenés nem állt le! A 2008/2009-es tanévben egész Zoboralján kb. 230 diákunk lehet, de ehhez minden évben 25 elsősünknek kellene lenni, amiért keményen meg kell(ene) dolgozni!!! Tehát ha nem történik valami csoda, akkor 10 év alatt a felére csökken a zoboralji alapiskolások száma. De a Kukacon mégis akadt olyan bértollnok, aki azt állította, hogy a két lovagunk kezdeményezéseinek köszönhetően leállt az asszimiláció!
Ezek a számok rémisztőek, mégsem érzékelem, hogy érdemlegesen foglalkoznának az ?oktatásfelelőseink? ezzel a problémával.
Az elmúlt 10 évben EGYESEK a hatalom megszerzésével voltak elfoglalva, és ennek érdekében mindent elkövettek, megosztották a falvakban és a régióban a magyarságot, csakhogy eluralhassák Zoboralját, a következmények egy kicsit sem érdekelték. Lettek Jó és ROSSZ magyarok, EGYESEK és KETTESEK, GYŐZTESEK és VESZTESEK, KIVÁLASZTOTTAK és KIREKESZTETTEK, a puccs végrehajtói végezték a kategorizálást!
A GYŐZTESEK számára politikailag nem megfelelő személyek kezdeményezéseit meg kellett és meg kell akadályozni, ki kellett zárni ezeket a zoboralji közéletből, mivel veszélyeztették EGYESEKet egoista céljaik megvalósításában!
A számok mutatják, hogy a zoboralji magyar iskoláink vészhelyzetbe kerültek, ennek ellenére az elmúlt másfél évtizedben nem a magyar óvodai foglalkozások és a magyar alapiskolások számának megtartása volt a cél, hanem magyar középiskola létrehozása!!! A támogatások elosztásánál tavaly teljesen kizárták az óvodákat és kisiskolákat, mert a középiskolát kell fenntartani!
A fórumosok eléggé jól ismerhetik a mi helyzetünket, többször megírtam, hogy a magyar óvodai foglalkozások hivatalossá tételénél EGYES magyarok voltak, akik akadályoztak. Voltak, aki fölöslegesnek tartották a beíratások előtti családlátogatásokat, ennek ellenére ezek a járási oktatásfelelősek, többedmagammal bizonyítottuk, hogy meg lehet győzni a szülőket. Gímesen MKP képviselők voltak, akik ellene szavaztak a magyar igazgatóságú alapiskola létrehozásának!
A gímesi alapiskola példája magáért beszél, Gímesen nincs magyar elsős, de állítom, ha sikerül a magyar igazgatóság létrehozása, akkor most nem 29:0 a szlovák-magyar arány az elsős diákoknál!!!
Miért nem lehetett magyar igazgatóság Gímesen, ellenben a szomszédos Kolonban ezidő alatt 9 évesre bővítették a kisiskola szlovák részlegét?!
Miért nem volt az MKP érdekében, hogy ezt végbevigyék a magyar szülők?
Milyen szerepe volt ebben az Új Szónak?
Igy néz ki az MKP magyar oktatáspolitikája, hagyják elvérezni a gímesi iskola magyar részlegét, ezzel 4 magyarlakta falut!
Nem segítettek, pedig megtehették, hiszen az MKP 1998-tól a kormány tagja!!!
Csakhát a magánérdek, a hatalom, a meggazdagodás az, ami EGYES MKP tagokat elvakít, és ezek érdekében még Zoboralja magyarságát is képesek feláldozni!!!
Az egész Zoboralján 25 magyar elsősünk volt szeptemberben, de ezen nincs mit csodálkozni, többször hallottam, vagy olvastam, hogy konferencia volt zoboralji iskolaügyben, csak egyszer sem olvastam, hogy miben egyeztek meg az ?oktatásfelelősök?!
Mit tesznek azért, hogy a magyarlakta falvakban hivatalosan is legyen magyar óvodai foglalkozás, mert ez az alapja az iskolai beíratásoknak. Ha Kolonban 1985-ben a szülők nem védik meg a magyar óvodát - 20 év hosszú idő -, ki tudja lenne-e magyar iskola a falunkban!
A koloni és gímesi óvoda mutatja, hogy mit jelent az óvodai magyar foglalkozás a beíratásoknál! Ennek ellenére elhangzott az a híres mondat, hogy hülyeség magyar óvodát kezdeményezni, de a magyar középiskola létrehozása hőstett!
Az elmúlt másfél évtizedben elsősorban az óvodákkal és alapiskolákkal kellett volna foglalkozni, és megalapozni a középiskolásaink támogatását bármely magyar középiskolába járjanak. A beíratásoknál javítani az arányokon, elérni, hogy a homogén magyar családokból csak elenyésző legyen, a vegyesházasságokból pedig a felére csökkenjen a szlovák iskolába járó magyar gyerekek száma ? a gyerek születésétől foglalkozni a családdal, gyerekkel?..
Minek következménye a gyors asszimilációnk?
Az identitástudat hiányának, ezen kell változtatni, ezt kell megerősíteni, ezen nem segít a 20000 forint, hanem a nevelés!!!
És ha mindezek ellenére is sok magyar nemzetiségű gyerek szlovák iskolába jár, akkor el kell érni, hogy a magyar nyelvet és irodalmat választott tantárgyként tanulják a szlovák iskolában!!! A nyelvhatáron, a mi helyzetünkben ez is egy asszimilációfékező tényező, lehet hogy utópia, de meg kell próbálni!!!
Ezeken kellett volna dolgozni a rendszerváltás óta, csakhogy EGYESEK mással voltak elfoglalva!
Magyar diákokat akarunk, de a magyar szülőket mellőzzük!
Nem úgy működnek a magyar szülői szövetségek, ahogy a nyelvhatáron kellene, sok csak papíron vagy egyáltalán nem működik, mivel az iskola igazgatója a szövetség maga!
Ilyen formán, ha a szülőket nem vonjuk be az iskolai teendőkbe, ha nem érzik azt, hogy a gyerekükön, a gyerekükre kapott támogatáson és a tagdíj befizetésén kívül másért is fontosak, akkor ne várjuk el tőlük, hogy önmaguktól vállalják a családlátogatásokat, hogy környezetükben ösztönözzék a magyar vagy vegyes családokat a beíratásoknál.
Amíg a szülőket és a diákokat érintő dolgokat mások szervezik, addig ne várjunk javulást a beíratásoknál! Nem a Célalapok, az SzKC-k és más szervezetek hivatottak a beíratási program lebonyolítására, ezt a szülőkre kell bízni, mert őket és gyerekeiket érinti! A szülőknek érezniük és vállalniuk kell a felelősséget a magyar iskolák fennmaradásáért, de ha csak mellékszerepre ítéljük őket, mert más szervezeteknek kell a FŐSZEREP, akkor ne várjunk sikereket.
És amíg látszólagos és felnagyított sikerektől lesznek hangosak a médiák,- ezzel legitimálva az ilyen-olyan szervezetek részére kiutalt támogatások felhasználásának hasznosságát-, addig ne várjunk javulást a beíratásoknál.
A sajtónak fontos szerepe van az asszimiláció elleni küzdelemben, sajnos Zoboralján nem volt ösztönző hatása, a gímesi ügyben épp ellenkezőleg, nem tartotta ésszerűnek a különválást, mert úgy kívánta meg a politika! Minek olyan községben a magyar iskola, ahol lassan nem lesz elsős, ezzel érvelt(agitált) az újságírónő a magyar igazgatóság ellen. Ekkor még úgy 40 diák volt Gímesről és Lédecről, még most is 22 gímesi és 7 lédeci diák jár a magyar részlegre, ezekre nem gondolt, vagy ezeket már úgy kell elkönyvelni, hogy csakis szlovák családot fognak alapítani, ezért nem lesz szükség a magyar igazgatóságú iskolára???!!!
A moldvai csángóknál idén már kilenc faluban 450-en tanulnak magyarul írni és olvasni az iskolákban!!! Tudni kell, hogy ezekben a falvakban évtizedek óta nem volt magyar pap és magyar iskola! Nekünk Zoboralján előbb csángósorsra kell jutnunk, hogy felébredjen bennünk a felelősségtudat őseink (nyelve) iránt???!!!
Ha ?oktatásfelelőseink? komolyan gondolják az asszimilációnk megfékezését, sok mindenen változtatni kell Zoboralján, nem csak teliszájjal magyarkodni, hanem ténylegesen tenni a magyarságért.
De ami a legfontosabb, el kell távolítani azokat a ?megélhetési magyarokat? vezető pozíciójukból, akik a magyar iskoláink vészhelyzetét, Zoboralja haldoklását csak jó biznisznek tartják!
A 2001-es népszámlálás szerint már csak 10 ezer magyar él Zoboralján, úgyhogy ideje lenne FELÉBREDNI!!!
Balkó Gábor
Szerkesztette: bg - 2007.11.30. 02:07
Az igazságot ki kell mondani mindig, még akkor is, ha kedvez?tlen visszhangra talál, és az igazságot minden kínálkozó alkalommal annyiszor kell hangsúlyoznunk, amíg azt mindenki tudomásul veszi.
Esterházy János
 
http://www.zoboralja.sk
uncsi vagy BG.. Smile))

sot egyenesen paranojas..
 
Janicsár
Szamomra nagyon kedves falu Gimes, gyermekkoromban minden evben 3-4 hetveget ott toltottem egy vallalati uduloben. Nagyon orultem akkor, hogy mennyi magyar van arrafele, emlekszem az oregasszonyokra, ahogy hatalmas kosarral a fejukon viseletben ballagtak a faluban. Aztan egyetemista koromban is sokat "muvelodtem" a jugyikos taborokban. Akkoriban mar unt tunt, hogy mar inkabb csak magyarul is tudo falusiakkal talalkoztam arrafele. Egyszer pityokasan tantorogtunk egy ledeci pincebol Gimesre a hegyen at, es az erdo kozepen talalkoztunk egy helyi vagany csavoval. O mar csak hosszu unszolas utan szolalt meg magyarul, pedig aztan kiderult, hogy eleg jol tudott. Azt mondta, hogy kiskoraban jobban ment neki, de mara mar elfelejtette, mert nemigen hasznaljak mar a csaladban.
 
gobe
Nálunk Marosvásárhelyen 70000 magyarra nincs magyar anyanyelvű igazgató az általános iskolában!
Az igazi multikultalaritas az lenne, csak senki nem meri kimondani, ha a szlovak, szerb, ukran, roman gyerekek kotelezoen tanulnak a mi kulturankat es nyelvunket a vegyeslakossagu teruleteken. Akkor talan nem lenne annyi gyulolet. Igy konnyu nacionalistanak nevelni oket, mert csak az egyik oldalat ismerik az eremnek. A torz reszet!
 
supp
gobe wrote: Nálunk Marosvásárhelyen 70000 magyarra nincs magyar anyanyelvű igazgató az általános iskolában!
Az igazi multikultalaritas az lenne, csak senki nem meri kimondani, ha a szlovak, szerb, ukran, roman gyerekek kotelezoen tanulnak a mi kulturankat es nyelvunket a vegyeslakossagu teruleteken. Akkor talan nem lenne annyi gyulolet. Igy konnyu nacionalistanak nevelni oket, mert csak az egyik oldalat ismerik az eremnek. A torz reszet!


Attól tartok, erre még egy darabiog várni kell a Kárpát-medencében.
Éljenek a halottak !
 
MH
Végvárak a Zobor alatt
http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=1918486
A tényfeltáró tudósításból megtudjuk, hogy Gímesen és Kálazon idén egyetlen elsős sem lesz, ennek ellenére a tavalyihoz képest 9-el több elsősünk lesz. Ennek örülni kellene, de örülhetünk?
De miért hallgatja el az újságírónő, hogy Ladányi MKP-sai szégyenthoztak az MKP-ra és a magyarságra, amikor ellene szavaztak a gímesi magyar igazgatóságnak! Ha csak szégyen lenne, de egyértelmű a magyarellenes cselekedet, amit nem szabad szó nélkül hagyni, de hát a PÁRTról és Ladányiról csak jót írhat az oknyomozó riporterünk! Az iskola körüli viták és az MKP képviselők árulása mennyiben befolyásolta a gímesi magyarok döntését, erről kellene értekezni!
Nagycétényben van a legerősebb magyar alapsikola, talán itt kellett volna behatóan tanulmányozni, hogy mivel tudják fékentartani a diákság számának csökkenését, és ezt alkalmazni a többi községben, de ki tanulmányozná, csak nem Paulis, a bukott alapiskolás középiskola alapító, mert most ő az egyik oktatási szaki Zoboralján!
A nagycétényi 8 jelölt mellett kimagaslik a lakosok számában és arányában jóval kisebb Nyitracsehi 7 várományosa.
Pogrányban már 6-ot beírattak, van köztük Nyitragesztéről is?
Alsóbodokon reméljük meg lesz az 5, és ha így maradna, akkor Pogrányban 10-11 diák lehetne évfolyamonként.. Gesztével együtt lehetséges.
Kolonban 6-al számítanak, Zsérén 3-at írattak be, a két falu tartja fenn a Gímesi Alapiskolát, ehhez még kellene 1-2-3 diák évente Gímesről és Lédecről, és szintén 10-11-es létszámú osztályok lehetnek.
És mi van a többi faluban, ott már végleg kihaltak a magyarok?
Tild, Csiffár, Nagyhind, Felsőaha, Verebély, Bábindal, Berencs, Csitár, Gerencsér, Lédec, Vicsápapáti, Egerszeg, Béd, Menyhe, Nyitra!!!
Vagy csak a Magyar bálon magyarkodunk, szép számban voltak janicsárok az AX-en.
Csak 6 falu van Zoboralján, ahol még élnek magyarok?
Először történt meg, hogy Vrabec Mária, Ladányi bértollnoka egy szóval sem említi a képviselőcskét, taktikusan, hiszen Kálazon (LL lakhelye) nem lesz magyar elsős, nincs miről eregetni a tömjénfüstöt!
Tehát ez lenne az a siker, amiért irigykedünk Ladányira, hogyan kell megutáltatni a magyar iskolákat?

PS:
Ha a Kukac csoportnak nem tetszik, hogy ezekkel a ?jótevőkkel? foglalkozok, ne olvassa, de ha van mondanivalótok, akkor kérem, vitázhatunk, csak se Huba sem más ne mondja azt nekem, kiről és miről írjak!!!!!
Érthető kukacok?

MH azaz Mata Hari
MH azaz Mata Hari
 
gobe
Senki nem korlátoz szólásszabadságodban és mást sem! A moderátor és a fórum adminisztrátor szerepe csak a törvényellenes és trágár hozzászólásokra korlátozódik. Ez nyílt fórum! Neked ez a véleményed és ezt mindenki tiszteletben tartja, esetleg nem ért vele egyet. Ez utóbbi eseteben nyíltan kifejtheti ellenvéleményét.
Ha valaki úgy érzi, hogy személyes jogai sérültek egy hozzászólás következtében, annak megvannak a törvényszabta eszközei ennek orvoslására.
Válaszolva a többi kukacnak, én nem törölhetetek felhasználót ha betartja a fórum szabályait és a törvényeket. Erkölcstelen másvalaki felhasználónevével feliratkozni, de nem törvénytelen. Ha másképp cselekednék, akkor ellenkező előjellel ismételném meg ugyanazt mint amit ti átéltetek.
Amint a Fórum közleményében közzétettem bárki csak akkor forduljon az adminisztrátorhoz vagy a moderátorhoz, és kizárólag e-mail-ben, ha törvényellenes vagy trágár hozzászólalást észlel. Köszönöm
Adminisztrátor
 
Huba
Kezd ez a játék engem az itt a piros ,hol a pirosra emlékeztetniSmile
 
igazi gb
Egyesek megpróbálnak kitiltatni!!!
SOK SIKERT!


Ha nem állítod le magad, kitartó témarombolás miatt holnap javaslatot teszek a többieknek a nicked kitiltására a "Kukacok a Felvidékek" fórumból. Ahogy a privát üzenetben is tudtodra adtam: minden tölem telhetöt meg fogok tenni azért, hogy ezt a fórumot ne tudjátok szétrombolni!

Ez volt az utolsó figyelmeztetés...

/Viking (aljas enfant terrible)

PS: az erösen témaromboló hozzászólásaid pedig mától kezdve átkerülnek ebbe a topikba, a problémáidat kérlek itt vitasd meg a jövöben velünk

[/quote]


Aranyom, megtörtént a javaslat??? Szóval, még nem tiltottak ki, ennyire gyönge vagy??? Amúgy ott vitatkozom, ahol akarok, mert a Ti stílusotokat követem, és Ti is mendenhol csak mocskolódtok, semmi mást. Hazugok vagytok, és irigyek!!!

Az igazi én vagyok!!!
az igazi gb, alias Gabriel Balkó, vagyis Balkó Gábor Úr
 
MH
Akkor nézzük:
Miből indult a fórumos vita?
Három éve BG feltette az Új Szóra, a ?Miért kellett (LL-nek) megszüntetni a koloni MKP-t?. talán nem saját névvel kellett volna ezt tenni, akkor csak találgatások szintjén lehetett volna támadni, mint most a sok nickel. Amit BG saját névvel feltett, ahhoz eddig egyetlen válaszuk nem volt a mostanra LL FUN Club-ra keresztelt csapatnak, de többet foglalkoztak BG-vel, barátaival, sógorával, mostanra elővették az 1998-as parlamenti választásokat, csakhogy elterelődjön a figyelem LL-ről és hőstetteiről.
enfant telibe találta, amikor válaszában azt írja judasnak, hogy bizonyos szint alatt nem foglalkozunk az írásaikkal, ennek ellenére néhány mondatban:
Judas, BG ?csúfos szereplése? az 1998-as választásokon (mert erre kell felhívni a figyelmet) mennyibe befolyásolta a zoboraljai magyarság jövőjét? Semmiben!
De hogy nincsenek magyar óvodai osztályok, és Gímesen ladányi MKP-s emberei ellene szavaztak a magyar igazgatóság alapításának, ezeknek nagy szerepük van a magyarság csökkenésében!
A vitázó felekről sokat elárul ?A Zoboralja iskolái? téma, nincs vita, nincs válasz, de más topicokban azt hangoztatják az LL bértollnokok, hogy mi csak mocskolódunk. Hol, mivel?
judas wrote: Már mondtam, hogy álmodozni lehet, de vegyük a tényeket. Tegyük fel hogy megalakul a különálló magyar igazgatóság. Jelen iskolarendszer mellett egy iskola fenntartása csak nyűg a falu nyakán. Kérlek nézz utána és kérdezz meg iskolaigazgatókat, hogy mennyire elég a fejpénz amit gyerekek után kapnak, de hogy ne legyen egyoldalú kérdezd meg a helyi képviselőket is. 30-32 gyerek/osztályonként ami mellett már fenntartható egy iskola. 35 tanuló felett viszont már két osztályt kell nyitni. Nem tudom mennyi gyerek van ott évfolyamonként, de ezt át kell gondolni. Ha megalakulna a magyar iskola és nem volna évfolyamonként meg a kellő létszám anyagi gondok kezdődnének és a falu egy tollvonással megszüntetné az iskolát. Milyen garancia van arra, hogy ezek után a szlovák iskola visszavenné a magyar osztályokat??????????
Később Hubának magyarázkodott:
Megszűnne az iskola, tanárok munkanélküliek lennének. Az ötlet nagyon szép és kívánom, hogy egy napon Gimesen magyar iskola legyen, de nem fejetlen érzelmi alapon létrehozva, ami a magyar oktatás teljes megszűnéséhez vezethetne.
Én nem azt állítottam, hogy nincs szükség magyar iskolára, csak annyit mondtam, hogy nem lehet fejetlenül dönteni. Ezt nagyon át kell gondolni és biztosítani a működést. 9 osztályban kb. 80 gyerek. sajnos nem bíztató.
Találni kell erre a problémára egy megoldást. Ha a szívemre hallgatnék akkor azt mondom, hajrá vágjunk bele, sok sikert. Sajnos ez elmúlt évek arra tanítottak, hogy ez nem így működik.
LL felel az összes zoboralji MKP-s döntéséért?

Ilyen véleményt csak álnéven írhat le valaki, másképp megköveznék. Ird alá, hogy tudjuk, ki az az idióta, aki 4 falu szüleinek és tanítóinak véleményét ?fejetlen döntésnek? nevezi!!! Ilyen baromsággal jösz polírozni a képviselőcskét?

Igen LL felel mindenért, mivel parl. képviselő és az MKP járási elnöke, és minden a kezében van Zoboralján, és ami megtörtént Gímesen, azért rég a süllyesztőben kellene lenni!
MH azaz Mata Hari
 
MH
Hiszem, hogy a normális ember elgondolkozik azon, ami Zoboralján történt és történik, nem kerüli el a figyelmét, hogy például magyarok saját falujukban nem szavazzák meg a magyar igazgatóságú iskolát, és ezt teljesen ignorálta az MKP összes szerve!
Azon is elgondolkozik a normális olvasó, ha megtudja:
Mikor Zoboralján már tavaly csak 25 elsős beíratott volt, miért volt szükség középiskola kiépítésére és fenntartására, ha belevaló gyerek a régióban nincs, az építésre és fenntartásra nagyon sok pénz kell, sok millió, amit a régió többi magyarjától vonnak meg! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavalyi támogatások elosztása, amikor az Illyéstől a középiskola 400ezer forintot kapott, a 3 felsőtagozatos iskola 30-30ezret, de sem az alsótagozatok sem az óvodák nem kaptak egyetlen fillért sem! Általánosságban ez a helyzet a támogatásoknál, a Zoboraljára érkező pénz 90%-a LL érdekeltségeit erősíti!
De hogy van az iskolarendszerünkkel?
Amikor a gyerekek létszáma huzamosan csökkenő tendenciát mutat, miért kell újabb középiskolá(ka)t létrehozni a Felvidéken, ezzel a létező magyar középiskoláknak okozva problémát! Alsóbodokon ebben a tanévben már két első évfolyammal működik, idén szintén ezt szeretnék, ellenben más többévtizedes múlttal és tapasztalt pedagógusgárdával rendelkező középiskolák egy osztállyal kevesebbet nyitnak, mivel nincs elég jelentkező! Ez az oktatáspolitika a jövőben megbosszulja magát, amikor az oktatásügyünkből politikát és vállalkozást csinálnak egyes megélhetési magyarok,!
Zoboralján nem a középiskola létrehozását kellett erőltetni, hanem az óvodákra és alapiskolákra kellett volna több időt szentelni, de nálunk ez fordítva történt, miért? Mert csak így lehetett sok pénzt szerezni Paulis Boldizsár félkész épületeinek befejezésére és hasznosítására, és újabb épület építésére ?középiskola alapítása? indokán, ehhez szükségesek a kollégiumi épületek, mert ha nincs hazai gyerek, akkor másokkal kell feltölteni! Eladható az ilyen terv, magyarok megmentése, a politikusok verhetik a mellüket, csakhogy a megmentés csak ürügy volt a pénzszerzésre. Mivel a közalapítványi támogatásokat az iskola és kollégium építésére a Csemadok kulturális szervezet kapta, gyorsan kötöttek szerződést a Csemadok és Paulis között a tulajdoncseréről ?1? azaz egyetlen korona ellenében! Ez a sürgősség is bizonyítja, hogy itt milliós ingatlanok megszerzése volt az elsődleges cél, és erre nagyon jó alkalom volt Zoboralja vészhelyzete!
Már lerágott csont a nyitrai ügyek boncolgatása, mondjátok, nem is ismételném, csakhogy az eddigi oknyomozásaink, tudósításaink a bezárt fórumokkal eltűntek, így az új kedves olvasó fórumozóknak nincs hírforrásuk Zoboraljáról, ezért kényszerülök ismételni.
Senkit nem kényszerítek végigolvasni, de ha mégis veszi a fáradságot és elolvassa véleményemet, akkor sem kényszerítem elfogadni, csak gondolkozzon el a leírtakon!
MH azaz Mata Hari
 
MH
A Ladányi-Paulis vezérpáros és a bértollnokuk VM a Nyitrai Magyar Kar ellen dolgoztak.
Az érdekes, hogy a bodoki középiskolában több hallgató tanít a Magyar Karról, ebből adódóan kérdezem:
Kik tanítanának Alsóbodokon, ha nem lenne Nyitrán Magyar Kar?
Milyen oktatás folyik a középiskolában, ha a tanári gárda évente változik (2000-től, a fennállása óta, már lassan két tantestületnyi tanár kicserélődött) és hallgatókkal van kitöltve a hiány?
MH azaz Mata Hari
 
nógrádi
MH, mond meg nekem hogy ki számít "magyar gyereknek" Angry Benne vannak a vegyes házasságok is Angry Hol szokták folytatni a tanulást a magyar alapiskolába járók Angry Hány magyar alapiskola van Zoboralján, és hol konkrétan Angry
 
nógrádi
MH, szerinted hogy kell hogy kinézzen a z iskolarendszer. Próbálj meg válaszolni valami értelmeset, pl. hogy mi lesz a gyerekekkel miután kijárják az alapiskolát Angry (az se baj ha kozben LL is kap egyet...)
 
Huba
MH helyett akkor írok, lehet, hogy sokat dolgozik ,oszt nem ér rája.

1.MH, szerinted hogy kell hogy kinézzen a z iskolarendszer. Próbálj meg válaszolni valami értelmeset, pl. hogy mi lesz a gyerekekkel miután kijárják az alapiskolát (az se baj ha kozben LL is kap egyet...)

Egy iskolarendszer úgy néz ki jól, ha minden szint megvan.
Vannak óvodák, kis/alapiskolák, és van szakiskola és gimnázium is, továbbá a tudása hasznos el tud vele helyezkedni.

1.A szűkebben vett Zoboralján csak Kolonban van magyar óvoda.
Több helyen, mint Zsérén, Csehiben van magyar foglalkozás, én ezekről tudok. Lentebb Cétényben lehet még magyar óvoda.
Az óvodásokat nem támogatják, csak az alapiskolákra szól a beiratási támogatás, ill. szólna ,a ha az MKp közvetítésével , vagy a magyar kormány nyomására lett volna megegyezés a státusz törvényben leírt iskolai támogatásra, úgy mint a szerbeknél, horvátoknál, szlovéneknél, románoknál, ukránoknál.
EZ CSAK FELVIDÉKEN NEM SIKERÜLT!

A magyar óvodás magyar alapiskolába fog menni jobb eséllyel, mint tót ovódába járó, őket is meg kellene szólítani támogatni.

(Ladányi is kaphat egyet-re ismert a neki tulajdonított mondat.)

2.alapiskola 9 osztályos magyar

-1-Nagycétényben. Ide főleg cétényi gyerekek járnak, Csehiből, és Kálazról is járnak ide.
(Ladányi elősegítette a Kálazi gyerekek buszoztatását Céténybe.
De nem hiszem ,hogy más fajta közhangulattal a kb. 500 kálazi magyar és a körnbyékbeli közel 1500 magyar ne tudna még ma is egy magyar iskolát összehozni Kálazon, csak akarni kéne.)

-2-Pogrányban : pogrányi, gesztei, és talán gerencséri és alsócsitári gyerekeknek.
Nem tudom Alsó Bodokon van e magyar alap/kisiskola, talán egy 1-4-es.

-3-Gímesen van a sok vizet kavart - legalábbis internetes oldalakon s a környéken - VEGYES magyar tót iskola 1-9.
Ide járnak a kolonyi és zsérei gyerekek a saját falujukban kijárt 1-4 után.
Ide kéne járjanak a helyiek és a lédeciek is, de belőlük egy elsős sem akadt ,idén februárban másod ízben!

Lédecen volt egy 1-4 2001.-ben bezárt.Lédecen is van magyar gyerek ,akit nem tanítanak meg magyarul szülei, szégyenből!
MIT SZÉGYELLNEK??? 21. században még mindig hatnak a megfélemlítés eszközei?!
Vrbec Mária , újságíró mindenesetre ezeket erősíti, amikor kijelenti, egy 15 éve még 60%-ban magyar faluról ,hogy onnan magyar gyereket nem várhatunk.

Nagykéren van még azt hiszem 1-9, de úgy rémlik, hogy vegyes, de lehet,hogy csak tót. Pedig ez a legnépesebb zoboralji falu, több ,mint 2000 magyarral, s ide járhatnak a berencsiek is.

Vagyis nincs magyar iskola a következő falvakban/városokban(2001-es adatokkal):
Nyitragerencsér 33% 573 fő, Alsócsitrá kb. 50%, kb 250 fő, Babindál 30% 204 fő(itt működik magyar cserkészet), Kálaz (Céténybe viszik a gyerekeket, kihelyezett 1-4 talán van 43% 543 fő, Csiffár 43%254 fő, 25% 87 fő, Nemespann 9% 26 fő, Nyitra 2% 1489 fő, Nyitrageszte 83% 312 fő, Tild 20% 55 fő, Verebély város magyar polgármesterrel 5% 445 fő (ebben jórészt különálló magyar falu Felsőaha,ahol kb 50% , 300 fő).
Vicsápapáti 7% magyar 145 fő, Nyitraegerszeg 10% magyar 98 fő, Béd-Menyhe 9% magyar 123 fő , Felsőkirályi 18% magyar, 346 fő,
Nagykér 64%, 2051 fő magyar (?).

Az iskolahálózat elég foghíjas egész felvidéken, Zoboralján nem az iskolahálózat hiánya, hanem ezek és a beiratás támogatása a kulcskérdés,szerintem, ezt sok utánajárással, a közhangulat megváltoztatásával, magyar óvodák létesítésével lehetne elérni.

A zoboralji falvakban a magyarság nagyobb arányú ,mint a fennti , bevallási számok mutatják, csak már az asszimiláció olyan fokára jutottak, különösen Nyitrától északra, Felsőkirályiban,Lédecen, és egyre inkább mindenhol, hogy ezért nem vallják ,érzik magukat magyarnak...

Az iskolákkal szemben az óvodahálózat rendkívül gyenge.

A nyitrai egyetem magyar kara az egész országból veszi a hallgatóit, azért is kedvező, mert ha itt telepednek le , Zoboralján a diákok, fiatal tanárok ,ez segítehtné az értelmiségiek itt maradásán túl, az oktatás megszervezését, ehhez viszont gyermekek kellenek , 20-50 év múlva is!

Gimnázium egész Zoboralján nics.
Az Udvardi Vállalkozási iskola, szakiskola, jó és örvendetes kezdeményezés. Az alsóbodoki iskola színvonalas igazgatója viszont lemondott posztjáról tavaly - bizonyára nem tetszhetett neki a helyi viszonyok, és azóta állítólag züllik a suli.
Gimnáziumba Pozsonytól Komáromon át Léváig járhatnak a gyerekek, kollégiumos megoldással.

2.MH, mond meg nekem hogy ki számít "magyar gyereknek" Benne vannak a vegyes házasságok is?

Rájuk kék helyezni a hangsúlyt.

3. Hol szokták folytatni a tanulást a magyar alapiskolába járók Hány magyar alapiskola van Zoboralján, és hol konkrétan

lásd előbb!


Üdv ennyit tudtam , remélem nincs benne sok tévedés.

Pápá
 
MH
Röviden nógrádi:
Ha figyelemmel kísérted volna a nyitrai vitatémákat az Új Szón és Kukacon, ott voltak a válaszok, de sajnos Ladányinak sikerült eltüntetni mindent, mivel a glorifikált iskolaalapítót elég súlyos vádak érték a zoboralji iskolarendszert (és a hatalmaskodásokat) illetően.
Ki számít magyar gyereknek? Jó kérdés!
1. Legalább a magyar alapiskolát elvégző gyerek.
2. Akit megtanítottak magyarul szülei, annak ellenére, hogy szlovákba jár(t).
A peremvidéken eléggé bonyolult, mivel a magyar családok kb. 40%-a szlovákba adja gyerekét, és sajnos vannak olyan ?magyar? szülők, akik odahaza nem is beszélnek magyarul a gyerekükkel. Vannak családok, melyekben annak ellenére, hogy szlovákba jár a gyerek, odahaza magyarul beszélnek. A vegyesházasságokban ettől sokkal rosszabb a helyzet, csak tippelem, úgy 90% felett van, de lehet 98% is, hogy a gyerekek nem járnak magyar iskolába, és ezeknek a gyerekeknek 80%-a nem tanul meg magyarul ? mint írom, csak tipp, ezt látom és hallom a régióban.
És ebből adódnak a kérdések:
Milyen magyarok ezek, akik nem tanítják meg gyereküket magyarul?
Milyen az identitásuk, ha nem tartják fontosnak az anya- vagy apanyelvet?
Kik a felelősök azért, hogy az elmúl 50 évben a harmadára csökkent a magyar iskolák száma Zoboralján?
Kik a felelősök azért, hogy a rendszerváltás óta felére csökkent a magyar diákok száma a régiónkban?
Kik a felelősök azért, hogy Zoboralján 1985 óta nincsenek magyar óvodák, nincs magyar óvodai foglalkozás? (ami van egy két faluban, az kevés az alapiskolák megmentésére)
Kik a felelősök azért, hogy az óvodákban a magyar vagy magyarul tudó óvónők nem szólalnak meg magyarul?
Ismered a gímesi iskola esetét, hogy lehetséges, hogy magyarok ellene szavaznak a magyar igazgatóság létrejöttének?
De mit várhatunk Zoboralján, mikor Ladányi olyat kijelentett, hogy HÜLYESÉG MAGYAR ÓVODÁT KEZDEMÉNYEZNI!
Talán ez mindenre magyarázatot ad, nem a régió magyarságának megmentése a fontos, hanem a hatalom és ebből adódóan a zsebek megtömése!
Az alsóbodoki középiskolát sem a zoboralji magyarság érdekében alapították, a többmilliós befektetésekre, építkezésre csak így lehetett a legkönnyebben támogatáshoz jutni.
MH, szerinted hogy kell hogy kinézzen a z iskolarendszer. Próbálj meg válaszolni valami értelmeset, pl. hogy mi lesz a gyerekekkel miután kijárják az alapiskolát
Válaszoljak ?értelmeset?, vagyis eddig a hozzászólásaim értelmetlenek voltak?!
Nem vagyok ?kompetens oktatási szakember?, azoknak kellene erre válaszolni, akik hivatalból irányítják, vagy akiket kiválasztottak ezekbe a funkciókba!
Elsősorban magyar óvodák kellenek és bele gyerekek, ez az alapja a magyar alapiskolák létezésének.
De Zoboralján fontosabb volt középiskolát alapítani, de kinek, ha tavaly csak 25 elsősünk volt, az idén ugyan megemelkedett a létszám, de félő, hogy jövőre még a 25-öt sem éri el!
A középiskola felemészti a sok milliót, melyet egész Zoboralja sínyli.
Amíg a politika, politikusok és a megélhetési magyarok irányítják az oktatásunkat, amikor egy bukott alapiskolás dönt abban, hogy mi kell Zoboraljának (és a Felvidéknek), ameddig vállakozást csinálunk az iskoláinkból, addig nem lesz jövője a magyar iskoláinknak!
mi lesz a gyerekekkel miután kijárják az alapiskolát
Évtizedek óta - abban az időszakban is, mikor volt magyar gimnázium Nyitrán ? ingáztak, vagy bentlakásos gimnáziumba ill. szakközépiskolába jártak, még Kassára is Zoboraljáról. Ehhez kellett volna biztosítani az anyagi feltételeket.
De így Paulis épületei (melyekre az épületanyagot a községtől tulajdonította el) soha nem lettek volna befejezve. A torzó szénatárolóból kollégium lett, a féligkész emeletes épület egy helységében élelmiszerboltja volt Bolgyinak, jelenleg iskolaépület, azóta további kollégium épült, az iskolaépületet is bővítették. Csak az óvodáinknak, alapiskoláinknak, a kultúrára, hagyományőrzőinknek nem jut a Zoboraljára érkező támogatásokból, mivel a középiskola és a ladányi-paulis lovagpáros érekeltségei mindent felemésztenek!
Zoboralján nem volt döntés a középiskola ügyében, azoktól tudom, akik abban az időben valamilyen járási funkcióban voltak. Ladányi és Paulis, az MKP központ néhány vezetője és Halzl József úgy döntöttek, hogy lesz középiskola, és lett.
De abban már nem döntöttek, hogy magyar óvodák legyenek, Gímesen magyar igazgatóság legyen, mert mégis csak kellenek magyar diákok Bodokra. Vagy mégis volt döntés? Gímesen nem lehet magyar igazgatóság, nem kellenek a magyar óvodák, így előbb lehet beindítani a turistaszállót vagy a nyugdíjasotthont!
Ha sikerül megszereznem az előző fórumok anyagát, felrakom.
MH azaz Mata Hari
 
nógrádi
Ez érdekes volt...

Huba szerint:

Egy iskolarendszer úgy néz ki jól, ha minden szint megvan.
Vannak óvodák, kis/alapiskolák, és van szakiskola és gimnázium is, továbbá a tudása hasznos el tud vele helyezkedni.


MH szerint:

Elsősorban magyar óvodák kellenek és bele gyerekek, ez az alapja a magyar alapiskolák létezésének.
De Zoboralján fontosabb volt középiskolát alapítani, de kinek, ha tavaly csak 25 elsősünk volt, az idén ugyan megemelkedett a létszám, de félő, hogy jövőre még a 25-öt sem éri el!
A középiskola felemészti a sok milliót, melyet egész Zoboralja sínyli.


Nomármost ha "kinek", akkor kinek akarsz alapiskolákat Angry

Évtizedek óta - abban az időszakban is, mikor volt magyar gimnázium Nyitrán ? ingáztak, vagy bentlakásos gimnáziumba ill. szakközépiskolába jártak, még Kassára is Zoboraljáról. Ehhez kellett volna biztosítani az anyagi feltételeket.


Az lehet, tolunk is járnak jópáran mindefele, de errefelé nincs egy NR nagyságú város. De viszont az hogy egy régiónyi gyerek az alapiskola után felkerekedik, és elkezd bentlakásos iskolába járni vagy ingázni tobb tíz km-t, ez elég hihetetlen, és minden rosszindulat nélkul - egy marhaság. Az még nem jutott eszedbe, hogy azért nem járnak sokan magyar iskolába hogy ne keljen késobb váltani Angry

Az hogy ki a magyar, hát szerintem az aki pl. annak valja magát, nem Angry Vagy aki tud magyarul és legalábbis kettos identitásunak tartja magát. Vannak olyanok is akik vegyes h.-ból vannak, de teljesen szlováknak tartják magukat. Ok nem magyarok.

Nálunk a vegyes h.-bol való gyerekek szinte mind szlovák iskolába járnak, de azért biztos jóval tobben tudnak magyarul mint 20% és tobben is valják magukat legalább részben annak.

A nyitrai egyetem magyar kara az egész országból veszi a hallgatóit, azért is kedvező, mert ha itt telepednek le , Zoboralján a diákok, fiatal tanárok ,ez segítehtné az értelmiségiek itt maradásán túl, az oktatás megszervezését, ehhez viszont gyermekek kellenek , 20-50 év múlva is!


Az viszont hogy máshonnan elmennek az értelmiségiek nem izgat senki se. Ha egy értelmiségi bázist kell kialakítani, akkor azt vagy a fovarosban, vagy a tomberuleten (pl. Komárom) kell megcsinálni, vagy mindketton. De miért pont a tót nacionalizmus egyik fo kozpontjában Angry Angry Angry
 
MH
nógrádi!
Nomármost ha "kinek", akkor kinek akarsz alapiskolákat
Szerinted kinek?
Másoktól olvashattuk, én csak ismétlem:
A színtiszta magyar családokból csak elenyésző legyen, a vegyesházasságokból pedig a felére csökkenteni azok számát, akik szlovák iskolába járnak!
Zoboralján 10 000 magyar él, és ebből 25-30 gyereket íratnak be évente magyar iskolába!!! Már az is siker lenne, ha meglenne a 30-35, így a 3 felsőtagozatos iskolában 10-12 létszámos osztályok lehetnének.
Ettől sokkal több részére ?akarok? alapiskolákat, csakhát nem én vagyok az oktatási szakember, az oktatási felelős Zoboralján!!!!
Az lehet, tolunk is járnak jópáran mindefele, de errefelé nincs egy NR nagyságú város. De viszont az hogy egy régiónyi gyerek az alapiskola után felkerekedik, és elkezd bentlakásos iskolába járni vagy ingázni tobb tíz km-t, ez elég hihetetlen, és minden rosszindulat nélkul - egy marhaság. Az még nem jutott eszedbe, hogy azért nem járnak sokan magyar iskolába hogy ne keljen késobb váltani
A mi ?régiónyi gyerekünk? kevés egy középiskola fenntartására Zoboralján, ezt tudták az alapítók és a támogatóik is, ezért mindenképp vannak akik ingáznak Alsóbodokra és sokan kollégiumban laknak. A kollegisták más régiókból jönnek, az ingázóknak pedig semmivel nem könnyebb Alsóbodokra utazni, mint Érsekújvárba.
Tehát mi a nagyobb ?marhaság?, ha a zoboralji kevesebb létszámú diák jár más középiskolába, vagy Alsóbodokra jár több nem zoboralji diák? Vagyis mi ésszerűbb a kevés zoboralji diákot megtámogatni bármilyen magyar gimi, szakközép vagy szakiskolába járjon más régiókba, vagy több millióért egy iskolát építünk és ennek évi fenntartására további milliókat használunk fel, csakhogy ebben az iskolában a diákok többsége nem zoboralji, ugyanúgy ingázik, ill. kollegista?
További probléma, hogy az a kevéske alapiskolás nem lehet mind ?vállakozó? Alsóbodokon, a többségük más magyar középiskolát választ.
Az hogy ki a magyar, hát szerintem az aki pl. annak valja magát, nem Vagy aki tud magyarul és legalábbis kettos identitásunak tartja magát. Vannak olyanok is akik vegyes h.-ból vannak, de teljesen szlováknak tartják magukat. Ok nem magyarok.
Nálunk a vegyes h.-bol való gyerekek szinte mind szlovák iskolába járnak, de azért biztos jóval tobben tudnak magyarul mint 20% és tobben is valják magukat legalább részben annak.

Igen, úgy kellene lenni, aki magyarnak vallja magát, az magyar, a magyarországi honosításoknál mik a követelmények, hogy megkapja valaki a magyar állampolgárságot? És aki megkapja, az már magyar?
Sokan vallották magukat magyarnak, a Magyar Igazolványokat is kiváltották, de a gyerekük mégis szlovákba jár ? van lehetőségük magyar iskolába járni! Magyar az ilyen? Az hogy a gyerek az utcán, a magyar környezetben megtanul, még nem jelenti azt, hogy magyar, csak annyit, hogy bizonyos szinten tud magyarul. Mieflénk már ez sem érvényes, lassan nincs magyar környezet, hiszen a magyarok által lakott falvakban is az utcán, buszban a fiatalok többnyire szlovákul beszél!!!
A szívébe kell belevésődni, hogy magyar!
Az viszont hogy máshonnan elmennek az értelmiségiek nem izgat senki se. Ha egy értelmiségi bázist kell kialakítani, akkor azt vagy a fovarosban, vagy a tomberuleten (pl. Komárom) kell megcsinálni, vagy mindketton. De miért pont a tót nacionalizmus egyik fo kozpontjában
A főváros Pozsony semmiben nem különb Nyitrától (nacionalizmusban), Nyitrával csak riogatnak, propaganda, melyben sajnos a mi VM tollforgatónk az élen jár!!
Az értelmiségi bázist minden faluban meg kell tartani, nem csak Komáromban,ettől lesz életképes egy falu és a régió!
Ha már megemlítetted a tömbterületű Komáromot, egy szerencséje van, hogy "tömb és a magyar határon van", mert a mi körülményeink között már rég nem létezne!!! Ha jól tudom, úgy 60%-os magyarság lehet arrafelé, ilyen falvak vannak mifelénk szórványban. Talán ezért kell Komáromot a felvidéki magyarság fellegvárává ütni, ezért kellenek a magyar egyetemisták.
MH azaz Mata Hari
 
Huba
Szerintem a zoboralji problémák közül a legfontosabb:

1. a magyar óvodák hiánya, --ezt én is helybeliektől veszem.

2.A meglevő iskolarendszer magára hagyása, és hátbatámadása , amikor nehéz helyzetbe kerülnek.
Gímes 2003. Hogy érezhetné magát nyeregben a kis katona, ha a hadvzér azt mondja, fiam nemérdekel nyersz e vagy veszítessz, a te harctered már feladtuk, a te életed nekünk már nem kell.
Vajon milyen lesz a Gímesi magyarság aránya 2011-ben?
Most még azt hiszik messze van, de el fog jönni!

3. Számos faluról való teljes lemondás. Mint pl.: Lédecről

4.A magyar gimnázium hiánya.

5.A bodoki iskola színvonalesése

Előnyök:
1. A nyitrai magyar kar
2.Kolonban van magyar óvoda, már a kicsinek is örülni kell.
3.Stabil gyermekszám Nagycétényben.
4.Gazdag helyi kultúra,néphagyományok,történelem.


+1 Zoboraljának van jövője, melyben szerepe lesz a magyaroknak is.
Ebben biztos vagyok.


Amúgy nem kell egyből aggódni, hogy a magyar kar elszívná az értelmiséget, mert marad Nógrádban is, különösen az ottani közeljövőbeli változásokra tekintettel.
Nyitra tényleg nem sovénság központja.
És Losonc is nagyváros, ha nem is akkora és ugyanúgy eltótosítja a környező falvakat, pont ezek csökkentek 50% alá 91-2001 közt!
Fülek környéke pedig nem annyira asszimilálódott.
A losonci probléma ugyanolyan horderejű ,mint a zoboralji, csak nem beszélnek róla.
 
Marczi
A nyitrai nacionalizmusról annyit, hogy ha az ember részeg nacionalisták közé megyen szintén inni, akkor megtörténik, hogy kap. Egy ilyen esetről tudok 5 év alatt...

Amúgy minden márc.15-én kokárdával mellemen jártam nyitra utcáit, és semmi bajom nem lett belőle (na jó, kb minden 3. ember nagyon csúnyán nézett rám, de lehetett rájuk mosolyogni-hogy pukkadjanak meg Angry).
 
Ugrás a fórumra: